לאפשר לתינוק להשתמש במוצץ או למנוע ממנו? מה הפגיעה בשיניים ואיך נדע שהמוצץ מתאים לו. מדריך קנייה להורים
לפני שנולד לכם תינוק אנחנו בטוחים שלא תיארתם לעצמכם שיש מבחר כל כך גדול של מוצצים ומושגים שכדאי לדעת לפני שקונים. במקביל לא תיארתם לעצמכם שמוצץ, שנראה מחובר לכל כך הרבה תינוקות הוא אביזר קטן שיש סביבו המון מיתוסים והתלבטויות.
יש הטוענים שהמוצץ מזיק לשיניים ויש כאלה שטוענים שאחר כך קשה לגמול ממנו ולכן עדיף להימנע. אחרים ידגישו שאי אפשר לגדל תינוק בלי מוצץ, שהופך למקור הרגעות לתינוק.
לפני שתחליטו כנראה שכולם צודקים ואין נכון או לא נכון בשימוש במוצץ כמו שאין מוצץ אחד טוב מהשני. מחקרים שונים מעלים יתרונות של כל סוג מוצץ וגם לשימוש בו כמו ההימנעות. כנראה שגם כאן כהורים אתם תחליטו מה נכון לתינוק שלכם.
בחנויות תמצאו מבחר מוצצים גדול עם תוויות הסבר, פירוט חומרים והוראות שימוש. למעשה נראה שלפני קניית מוצץ כדאי למצוא מדריך למוצר הכי קטן לתינוק ואם אתם מתלבטים בשאלה איזה מוצץ לקנות הגעתם למקום הנכון:
מיתוסים על מוצצים:
מוצץ הורס את השיניים: לא כל ההורים מעוניינים לאפשר שימוש במוצץ מפחד שמבנה הלסת או השיניים יינזקו. מסתבר ממחקרים שדווקא למציצת אצבע ישנה השפעה על המנשך ועל השיניים.
אין שום דבר טוב לשימוש במוצץ: טעות ארגון הבריאות העולמי who משרד הבריאות הישראלי ממליצים להשתמש במוצץ החל מגיל 3 שבועות, לאחר שההנקה מבוססת. ההמלצה מבוססת על מחקר של איגוד האקדמי לרפואת ילדים בארה"ב, הקושר בין שימוש במוצץ לירידה בסיכון של מוות בעריסה. בנוסף יש טענות כי תינוקות המשתמשים במוצץ ישנים טוב יותר במשך הלילה.
אי אפשר לגמול ממוצץ: כנראה שאפשר כיוון שאנחנו לא מכירים עוד תינוק שהלך עם מוצץ לתיכון
המוצצים כיום עשויים משני חומרים: גומי או בשמו המדויק לטקס וסיליקון. הם בעלי 2 סוגי פטמות, עגולה ואורתודנטית וכמובן סימטרית ולא סימטרית.
מושגים שכדאי להכיר:
מוצץ בעל פטמה אורתודנטית: מבנה המותאם לצורת הפה והלסת ואינו גורם לנזק בשיניים.
מוצץ בעל פטמת "בלון": מוצץ עגול או חצי עגול האהוב יותר על תינוקות, אך פחות מומלץ למבנה הלסת והשיניים
מוצץ עם בליטות ונקודות – מומלץ לשלב יציאת השיניים ולא פשוט למצוא אותו.
מוצץ סיליקון: מוצצי סיליקון עשויים מחומר שקוף, שאינו משנה את טעמו או צורתו, הוא מעט קשיח ועמיד לאורך זמן. מדובר על פטמת מוצץ שקופה שלא סופגת ריחות או טעם.
מוצץ גומי: מדובר על פטמה כהה יותר ומועדפת על ידי תינוקות. המוצץ סופג ריחות וטעמים בקלות. פטמת המוצץ רכה יותר מפטמת הסיליקון ומוצצים נשחקים ואפילו נקרעים או נחתכים על ידי שיני התינוק, כשצומחות לו שיניים ולכן מומלץ להחליפם לעיתים קרובות.
ביספינול A: בעקבות עליית המודעות לגבי ביספינול A, חומר המשתחרר לעיתים בחימום, מרבית יצרני המוצצים מציינים בגדול על האריזות את העובדה שהמוצר אינו מכיל את החומר החשוד כמסרטן.
ניתן למצוא סוגים שונים של מוצצים כאלו עם ידית או בלי ידית, עם ריח, עם טעם, ציורי חיות, מוצצים עליהם כתוב שם הילד, זוהרים בלילה וגימיקים נוספים.
תו תקן למוצץ: מרבית המוצצים מיובאים ועומדים בתקנים: תקן ארופאי EN 1400 או בתקן הישראלי של מכון התקנים שנקרא 1157. ויש אפילו תקן חדש, המיועד למחזיק המוצץ, על מנת שזה לא יבלע על ידי התינוק ולא יתפרק.
איך לבחור מוצץ?
אנשי המקצוע ממליצים על מוצצים מסילקון לתינוקות שלהם טרם בקעו השיניים, ומוצצי גומי או לטקס לילדים ששיניהם בקעו.
המלצות והנחיות לגבי בטיחות השימוש במוצץ:
1: מומלץ לא להשאיר את המוצץ בשמש או במקומות חמים, כמו למשל באוטו, או על העגלה.
2: מומלץ על ידי רופאי השיניים לגמול את הפעוט מהמוצץ עד גיל 3 שנים
3: חשוב לזרוק את המוצץ ברגע שנראים עליו סמני נזק או בליה או חתכים
4: רופאי השיניים מציעים לא לטבול את המוצץ בסירופ, דבש, ריבה, או תרופה מחשש להצטברות חיידקים ולהתפתחות עששת.
5: לא כדאי לתת את המוצץ לאחים הגדולים וגם לא לנקות את המוצץ בפה של ההורה, מחשש להעברת עששת או חיידקים, אלא בעיקור.