התפתחות תינוקות התפתחות תינוקות

קפיצת גדילה

בייבי, כיף לראות אותך גדל, אבל מה זו בכלל קפיצת גדילה?

זה מתחיל בהתנהגות מוזרה שלך. קצת כמו סערה שהגיעה פתאום. עצבנות, תיאבון ענק ואינסוף השכמות באמצע הלילה. אחרי שכולכם התרגלתם לסדר יום כלשהו, פתאום נראה ששוב משהו השתבש. הבכי שלך תכוף יותר, ושום דבר לא מצליח להרגיע אותך. מה קורה לך, בייבי? אולי זו קפיצת גדילה?

 

בייבי, לפני שנתחיל, הנה תקציר בשביל הגדולים שמטפלים בך:

קפיצת גדילה היא פרק זמן קצר שבו תינוקות חווים חוסר שקט, תאבון מוגבר ושינויים בדפוסי השינה, בגלל משאבים שהגוף מַפנה לטובת צמיחה. הוא קורה אחת לתקופה, בגילים ידועים מראש, פחות או יותר (כמה ימים לכאן או לכאן). בתקופה זו חשוב להיענות ביתר נכונות לצורך של התינוק בקרבה, מגע וערסול, נוסף על כמויות מזון גדולות יותר. אימהות מיניקות ישימו לב שהתינוק דורש לינוק לעיתים תכופות יותר, וזמני ההנקה יהיו ממושכים יותר – וחשוב להמשיך להיניק גם אם נדמה (בטעות) שהחלב בשד אזל. ישנן כמה דרכים להקל על עצמכם את התקופה הזו, אבל יותר מכל – ההבנה שמדובר בתופעה קצובה בזמן תעזור לכם לצלוח אותה ביתר קלות.

בייבי, שנתחיל?

מהי קפיצת גדילה?

בייבי, קפיצה בגדילה היא תקופה קצרה של עלייה בצריכת האנרגיה שלך, כתוצאה מצמיחה מואצת. באופן כללי ידוע שבגיל חמישה חודשים המשקל שלך אמור להיות כפול ממשקל הלידה, ובגיל שנה – פי שלושה ממשקל הלידה. בגיל שנה, לרוב, האורך שלך אמור להיות גדול ב-20-25 ס"מ מהאורך שלך בלידה.

 

מה ההבדל בין גדילה לבין התפתחות?

רק כדי לעשות לך סדר, בייבי, לפני שנצלול לנושא של קפיצת גדילה, נבחין קודם בין המושג "גדילה" (או צמיחה) לבין המושג "התפתחות". 

 

גדילה

כשאנחנו אומרים "גדילה", הכוונה לכך שכל ילד גדל בכמה פרמטרים:

  • משקל

  • גובה

  • היקף ראש

שלושת הנתונים אלה הם מדדים שעוקבים אחריהם כדי לקבוע אם הצמיחה הגופנית שלך תקינה. קצב הגדילה משתנה מתינוק לתינוק, ולפעמים אפילו אצל אותו התינוק קצב הגדילה אינו אחיד. מעקב הגדילה מתחיל מרגע הלידה ומסתיים בסיום גיל ההתבגרות.

התפתחות

הצמיחה הגופנית שלך, בייבי, היא מדד חשוב גם להתפתחות תקינה. ומלבד קפיצת גדילה, ישנה גם תופעה של קפיצת התפתחות. התפתחות נחשבת לרכישה של מיומנויות חדשות בחיים, כמו התהפכות, זחילה, ישיבה, עמידה, הליכה, דיבור וכדומה. בקפיצת התפתחות תינוקות וילדים רוכשים אבני דרך חדשות. לפעמים נלווים לאבני הדרך האלה משברים ושינויים בהתנהגות, מפני שכל צעד התפתחותי חדש שלך גורם לך (וגם להורים) התרגשות רבה. האדרנלין בגוף שלך גורם לקושי להירדם, ובכך משבש את סדר היום. אבל אל דאגה – זה זמני בלבד.

 

כיצד מודדים ועוקבים אחר גדילה?

משרד הבריאות ממליץ לך להגיע למעקב בתחנות טיפת חלב כדי לעקוב אחר הגדילה וההתפתחות שלך. בטיפת חלב מודדים, בנקודות זמן די ספציפיות את שלושת הנתונים: משקל, גובה והיקף ראש. את הנתונים שמתקבלים מציבים על גרפים שקרויים "עקומות גדילה". העקומות משמשות כלי חשוב לניטור הגדילה שלך. עקומת גדילה מציגה את הפיזור של מדידות שונות (בנפרד לבנים ולבנות) בגילים שונים לאורך ציר זמן של חודשים או שנים, ומבטאת את טווח הנורמה של המדדים, באחוזונים או סטיית התקן מהממוצע לגיל.

פירושו של אחוזון 30 בציון גובה, למשל, הוא ש-30% מהילדים בגיל מסוים נמוכים ממנו ו 70 גבוהים ממנו. קווי האחוזונים אשר מופיעים בעקומת הגדילה הם: 3, 10, 25, 50, 75, 90, 97, וכל המדדים שנמצאים בין אחוזון 3 לאחוזון 97 נחשבים בטווח התקין. לכן, כל מדידה נקודתית של גובה, משקל או היקף ראש נותנת הערכה לגבי הממדים שלך ביחס לילדים אחרים באותו המין והגיל.

עוד חשוב לראות האם נתוני הגובה, המשקל והיקף הראש פרופורציוניים זה לזה. כך, למשל, ילד גבוה (באחוזון 75) שמשקלו נמצא באחוזון 25 ייחשב ילד רזה, בעוד שילד נמוך (באחוזון 10) שמשקלו נמצא באחוזון 10 לא ייחשב לרזה, כי אם פרופורציוני לגובה שלו. לכן, באופן כללי, חשוב לראות שהגדילה שלך, בייבי, היא בתוך טבלת האחוזונים, ולא מתחת לאחוזון 3 או מעל לאחוזון 97. חשוב לציין, שישנן עקומות גדילה מיוחדות עבור תסמונות רפואיות מסוימות.

 

ההיגיון מאחורי קפיצה בגדילה  (למה זה קורה)

בחודשים הראשונים לחיים, התזונה היא עדיין הגורם החשוב בגדילה שלך. כעבור כשנה הורמון הגדילה הופך להיות השליט. בעוד שבתקופה שהיית עובָּר הצמיחה שלך הייתה מושפעת בעיקר מתנאי הסביבה התוך-רחמית, בגיל הינקות קצב הגדילה שלך מושפע בעיקר מגורמים גנטיים.
 
כתוצאה מכך, תינוקות שהממדים שלהם בלידה היו קטנים ביחס לפוטנציאל הגנטי שלהם – מאיצים את קצב הגדילה שלהם, ואילו תינוקות שנולדו גדולים יחסית לפוטנציאל הגנטי שלהם דווקא מאיטים אותו. הדבקת הפערים מתרחשת מגיל 2–3 חודשים ועד גיל שנה וחצי-שנתיים. בסיום תקופה זו סביר להניח שנמצא אותך על קו הגדילה שלאורכו אמורה להיות הגדילה שלך לאורך כל תקופת הילדות.

 

מתי קפיצות גדילה מתרחשות? וכמה זמן הן אורכות?

קפיצת גדילה שונה מתינוק לתינוק, ומתאפיינת בסממנים שונים – הן מבחינת ביטויי התופעה והן מבחינת הזמן שבו היא מתרחשת. יחד עם זאת, ניתן לראות נקודות שכיחות בזמן שבהן קפיצת הגדילה מתרחשת:

  • גיל עשרה ימים

  • גיל שלושה שבועות

  • גיל שישה שבועות

  • גיל שלושה חודשים

  • גיל חצי שנה

קפיצת הגדילה נמשכת לרוב ימים בודדים, אבל אם להורים שלך, בייבי, נדמה שזה נמשך כבר זמן רב לאחר מכן, כלומר – חוסר המנוחה שלך נמשך זמן רב מאוד, כמויות האוכל שלך הולכות וגדלות, השינה שלך ממשיכה להיות לא סדירה וכדומה – ייתכן שישנה בעיה רפואית, וזו לא קפיצת גדילה בלבד. במקרים כאלו מומלץ לפנות לרופא הילדים להתייעצות.

 

איך מזהים קפיצה בגדילה?

אפשר לזהות קפיצת גדילה לפי שינויים שמתרחשים באחד או יותר מ-3 התחומים הבאים:

  • אכילה – זהו הסימן השכיח והעיקרי. תינוק בקפיצת גדילה מבקש לאכול הרבה יותר ממה שאכל עד לאותו זמן, ולפעמים צורך אפילו כמות כפולה. הכמות שהיה רגיל אליה עד כה כבר לא משביעה אותו. אימהות מיניקות יכולות לראות שהתינוק פשוט ממשיך לינוק עוד ועוד, בתדירות גבוהה. חשוב להדגיש שהיניקה התכופה או הממושכת היא הדרך של התינוק לייצר לעצמו יותר חלב, ולא לחשוב בטעות שאין מספיק חלב בשד. 

  • שינה – בזמן קפיצת גדילה, דפוסי השינה של התינוק משתנים. הוא עשוי לישון הרבה יותר מבעבר, או לחלופין – לישון פחות. גם שינויים בשעות השינה עשויים להעיד על קפיצת גדילה. תינוקות עשויים לשנות את הרגלי השינה, פשוט מפני שהאכילה עצמה, שמתרחשת בתדירות גבוהה (בין אם ביניקה ובין אם לא) יכולה לעייף את התינוק. 

  • התנהגות – תינוקות בזמן קפיצת גדילה בדרך כלל יהיו עצבניים יותר, תלותיים יותר, חווים חוסר מנוחה ורוצים יותר מגע, חום וקרבה באופן כללי (הרבה יותר זמן על הידיים, צורך בערסול או חיבוק).

 

האם יש הבדל בין קפיצת גדילה אצל תינוקות יונקים לבין קפיצת גדילה אצל תינוקות שאוכלים תמ"ל ?

מבחינת התינוק – אין הבדל בין קפיצת גדילה אצל תינוקות יונקים לבין קפיצת גדילה אצל תינוקות שאוכלים תמ"ל. ההבדל היחיד הוא במידת העומס שנופל על האם המיניקה, בהשוואה לאם שיכולה לתת תמ"ל - ואז היא יכולה לחלוק את ההאכלה עם בני משפחה נוספים.

 

האם אפשר להתכונן לקפיצת גדילה?

לא נדרשת הכנה מיוחדת לקפיצת גדילה, מלבד ההיכרות עם המושג. המודעות לקיומה של התופעה הזו, בייבי, יכולה להפחית את רמת החרדה של ההורים שלך כשמופיעים השינויים שהזכרתי קודם, ומסייעת להם לתת את המענה הדרוש לך בתקופה הזו.

 

איך מתמודדים עם קפיצת גדילה?

כאמור, ההיכרות עם המושג ועם המאפיינים שלו תעזור להורים שלך להתמודד עם קפיצת הגדילה שלך ביתר קלות, מאשר אם היו חושבים שמשהו לא בסדר אצלך. אבל יש כמה טיפים שאשמח לתת לך ולהורים שלך, שיכולים לעזור לכם לצלוח את קפיצת הגדילה קצת יותר בקלות.

מגע קרוב, חום ואהבה

חשוב בשלב זה שאימהות מיניקות לא יטעו לחשוב שאין להן מספיק חלב בשד ובעקבות זאת יפסיקו להיניק. אם יש ספק בקשר לזה, אני ממליץ בחום להיוועץ ביועצת הנקה. בזמן קפיצת גדילה חשוב לפתח רגישות הורית למצב שלך, בייבי, ולהיות קשובים לצרכיך – לנסות להקל עליך, להקנות הרבה חום ואהבה ולא לחסוך במגע קרוב. זה נורמלי ותקין שדרושה לך קרבת ההורים. ככל שיעניקו לך יותר חום ואהבה ויספקו את הצרכים שלך, כך יהיה לך קל יותר לעבור את התקופות המאתגרות, ותהיה לך תחושה של ביטחון ושלווה.

לחלוק בעומס ולבקש עזרה

בייבי, אנחנו מבינים גם את ההורים שלך. בתקופות האלה העומס עליהם גדול מאוד. לכן צריך להזכיר ולעודד לבקש עזרה, לחלוק את העומס בין בני הזוג, להיעזר בקרובי משפחה אחרים או אפילו בעזרה בתשלום. באופן כללי כדאי לעשות כל מה שאפשר כדי להימנע ממצב של תשישות או שחיקה, אבל זה חשוב במיוחד בימים שבהם העומס גדול יותר. 

מנשא

בהתאם לגיל שלך, בייבי, אני ממליץ להיעזר גם במנשא. המנשא מאפשר לתינוק לחוות קרבה פיזית, מגע וחום, ובו זמנית לאפשר להורים להיות פנויים עם שתי ידיים כדי לעסוק בפעילות אחרת. אם ההורים שלך התנסו במנשא, והתקשו עם הרעיון או לא התחברו אליו, כדאי מאוד לנסות סוג אחר, או לבקש עזרה ממישהו שממש מבין במנשאים מסוגים שונים.

 

בייבי, הגיע הזמן לסכם את השיחה על קפיצת גדילה

אז הבנת כבר שקפיצת גדילה היא דבר חיובי, אפילו שיש בה קושי. הגוף שלך גדל, ובכך הוא מאפשר לך את ההתפתחות התקינה של תפקודים יומיומיים שיידרשו לך בעתיד בעולם הילדים (והמבוגרים). חשוב לגדל סבלנות, לזכור שהתקופה הזו קצרצרה ולעבור אותה ביחד עם חום ואהבה, למרות הקושי. בקרוב חוזרים לשגרה.

EmptyView

הצטרפו למועדון הדיוורים של האגיס

מלאו את הפרטים וקבלו קוד קופון ישירות לנייד שלכם
זה הבייבי הראשון שלי 
בשליחת טופס זה אני מסכים שמידע עליי יישמר במאגרי המידע של החברה והיא תשתמש בו בהתאם ל מדיניות הפרטיות
לקבלת הקופון אנא אשרו קבלת דיוורים ע"י סימון התיבה