ימים ראשונים אחרי לידה ימים ראשונים אחרי לידה

כמה תינוק אמור לעלות במשקל?

בייבי, בכמה אמור לעלות המשקל שלך? כל מה שצריך לדעת על עקומות משקל אצל תינוקות

היי בייבי, ההורים שלך רוצים לדעת שהמשקל שלך עולה "כמו שצריך" ומנסים להבין כמה תינוק או תינוקת אמורים לעלות במשקל. הגיע הזמן להבין  מה זו בכלל עקומה, מה הקצב ה"נכון" לעלייה ואיך כל זה מושפע מבחירה בתמ"ל או בהנקה

בייבי, לפני שנתחיל, הנה תקציר בשביל הגדולים שמטפלים בך:

כדי שתינוקות יתפתחו באופן תקין, צריך שהמשקל שלהם יעלה, וכן, נצפה להתפתחות גם באורכם (בגלל המדידה בשכיבה, אנחנו עדיין לא קוראים לזה "גובה"). חשוב להגיע לביקורים השגרתיים בטיפת חלב ולוודא שהתינוק שומר על מקום קבוע ותקין באחוזון, אך ברוב המקרים שינויים קלים לא אמורים להיות סיבה לדאגה. קיימות דרכים אופטימליות להאכיל את הבייבי, בין אם זה בבקבוק או בהנקה, אבל הכי חשוב להיות ערניים לסימני רעב ושובע, ולכבד אותם.  

בייבי, רוצה שאספר לך למה להורים שלך כל כך אכפת מהמשקל שלך? 

סביר להניח שהתמונה הראשונה שלך היא תמונה על המשקל, מבית החולים. רואים אותך, דקות ספורות אחרי שהגחת לאוויר העולם, והמאזניים מבשרים מה המשקל שלך. זו התמונה שההורים שלך כנראה שלחו למשפחה, ואולי אפילו העלו לסטורי. וגם אם הם לא, סביר להניח שהסבים שלך שאלו, "נו, אז מה היה המשקל בלידה?" וההורים שלך, כמובן, סיפקו תשובה מדויקת, כי כל גרם נחשב. בקיצור – המשקל שלך הוא עניין גדול עבור הגדולים, והגיע הזמן להתרגל לזה. 

חשוב להבין, לא מדובר רק באובססיה תרבותית, אלא דאגה כנה לבריאות ולהישרדות שלך. בעבר לא תמיד היה אפשר להבטיח לתינוקות תזונה מספקת, והעלייה התקינה שלהם במשקל, עמדה בסימן שאלה. אבל גם היום, כשהתמ"ל זמין וכשיש מגוון פתרונות הנקה, המשקל הוא עדיין סוגייה כבדה, גם אם לא תמיד הוא משמש סיבה אמיתית לדאגה. 

"המשקל של הבייבי לא עלה מספיק" – קריאת הרגעה להורים, שאולי קצת מודאגים

אני מקבלת שיחות כאלו מדי יום, מאימהות ואבות מודאגים שמשתפים אותי בחששות שלהם מהמשקל של התינוק: 
"קודם, בבוקר, הוא אכל רק 30 מ"ל, ורק אחרי נמנום שתה 50 מ"ל. אתמול הוא סיים את הבקבוק, זו בעיה?"
"אמא שלי אמרה שהמשקל של התינוק לא עלה מספיק וצריך לבדוק את זה, למי פונים?"
"התינוק לא קפץ באחוזים, אולי אני צריכה לעבור מהנקה לבקבוק?"
השאלות רבות, החששות גדולים וכל זה טבעי, אבל הורים יקרים, חשוב לי שתדעו – אוכל הוא לא אנטיביוטיקה, שצריך למדוד ולהקפיד להעניק לתינוק לפי ההנחיות – ואם לא נקפיד על כך – ייגרם נזק; האוכל עובד באופן שונה, והשינויים בכמויות ובזמנים שהתינוק אוכל הם טבעיים לחלוטין – ולכן גם קצב העלייה של המשקל. 
כעת, כשאתם קוראים את המאמר, אני מבינה שהוא עלול להלחיץ אתכם, אז קחו בחשבון שיש הבדל בין תינוק אחד לאחר. 

בייבי, הנה מה שצריך לזכור כשמדברים על העלייה במשקל שלך

כולנו נולדנו עם מנגנוני רעב ושובע ששולטים בתיאבון שלנו, גם לך יש אותם, בייבי, אך כדאי לדעת שסביב גיל 3 הם מתחילים "להתקלקל" – כשהשפעות חיצוניות מתחילות להשפיע על התיאבון (למשל, בארוחת בוקר במלון, או בחגיגה משפחתית). לך, בייבי, אין השפעות כאלו, ויש לך היכולת הטבעית לאכול ברגעי רעב. 

הרעב שלך לא סטטי – יהיו ארוחות שבהן תאכל יותר – ואחרות שבהן תאכל פחות, יש ימים שבהם התיאבון שלך יגבר, ואחרים שבהם הוא יפחת – וזה טבעי לחלוטין. 

בייבי, מה עם העלייה במשקל?

כדי להבין איך המבוגרים עוקבים אחרי המשקל שלך, חשוב לדעת שהם בודקים אותו לפי עקומות גדילה.  

מה זו עקומת גדילה?

עקומת גדילה היא גרף שאוסף נתונים על מספר אדיר של תינוקות – מדדו את האורך, המשקל והיקף הראש של אותם תינוקות, והגיעו לנתונים שמאפשרים להבין מה מצופה מהגדילה שלך. הגרף מתאר את הנתונים של התינוקות לפי המצופה בכל גיל. 

מה זה אחוזון?

האחוזון מאפשר לדעת "איפה" התינוקת או התינוק נמצאים, ביחס לתינוקות אחרים. אם המדדים של תינוק נמצאים באחוזון 3, זה אומר ש-97% מהתינוקות נמצאים באחוזונים מעליו, עבור אותו המדד. אם מדובר במשקל, אז הכוונה היא שהמשקל שלהם גבוה יותר משל התינוק הזה. חשוב לדעת – זה לא בהכרח אומר הרבה יותר ממנו, ולא בהכרח מצביע על בעיה.
חשוב לדעת: גם אם התינוק נמצא על אחוזון נמוך, וגם אם הוא על אחוזון גבוה, זה לא אמור להצביע על בעיה, האחוזון הוא אינדיבידואלי לחלוטין. 

מה משפיע על המשקל שלך, בייבי?

משקל התינוק בלידה מושפע יותר מהגורמים הסביבתיים שהיו בתקופת ההיריון. חודש אחרי הלידה ניתן לראות את ההשפעה הגנטית של אמא ואבא. בשלב זה, התינוקות בדרך כלל מגיעים "לעקומה שלהם".

בייבי, המשקל שלך לא עלה מספיק? אולי עלה יותר מדי? כך אפשר לדעת אם כדאי ללכת לטיפול או לבדיקה

לא כל סטייה מהעקומה היא סיבה לדאגה, אך קיימות מספר סיבות מרכזיות לפנות לדיאטנית מקצועית עבור התינוק:
  • אם רואים שיש שינוי בעקומה. למשל, אם התינוק עבר מאחוזון 50 לאחוזון 15. אם התינוק היה באחוזון 50 ורואים שהוא מתחיל לרדת או לעלות באחוזונים, אנחנו נגדיר את התופעה כ"שובר 2 עקומות". המילה "שובר" אולי נשמעת מלחיצה, אך היא לא תמיד מעידה על בעיה, רק מצביעה על כך שחשוב לעצור ולבדוק האם התינוק אוכל כמו שצריך

  • אם התינוק "על אחוזון" גבוה מ-97 

  • אם התינוק "על אחוזון" נמוך מ-3

  • אם יש הפרעה באכילה שגורמת למתח או תחושת מאבקים סביב הנושא של האוכל 

 
אם יש בעיה לא מטופלת באכילה, נראה את זה קודם כל בעקומות המשקל, בהמשך בעקומות הגודל ולבסוף בהיקף הראש, מה שעלול להעיד על ההתפתחות של התינוק. אם קיימת בעיה, כדאי לפנות לטיפול בהקדם, ולא לחכות. דיאטנית מקצועית תוכל לומר לכם האם חשוב לטפל בתינוק ומה ניתן לעשות. 

בייבי, רק כדאי שההורים שלך ישארו רגועים - בכל המקרים הללו, ייתכן שלא קיימת בעיה, אבל חשוב לבדוק ולשלול אותה אצל גורם מטפל, שמתמחה בדיוק בכאלו תופעות. גם אם אין בעיות באחוזון, אבל ההורים שלך בסטרס מנושא האכילה שלך, הם מוזמנים לפנות לטיפול.

אילו תינוקות עולים יותר במשקל – אלו שיונקים או אוכלים מבקבוק? 

מבחינה סטטיסטית, המשקל של תינוקות יונקים קטן יותר מהמשקל של תינוקות שאוכלים תמ"ל. זה משתנה מתינוק לתינוק, וזה טבעי לחלוטין. העקומות הנוכחיות, המבוססות על המודל של ארגון הבריאות הבינלאומי, WHO, מותאמות לתינוקות יונקים. זה אומר שתינוקות שאוכלים תמ"ל יכולים להתמקם במקומות גבוהים יחסית בעקומות. 

הנקה וההשפעה שלה על משקל התינוק 

כשמסתכלים על הכמות שתינוק אוכל, קל יותר "לשחרר" בהנקה, כי על הציצי – אין שנתות. כשלא באמת יודעים כמה הבייבי אכל, זה יוצר פחות לחץ בנוגע לכמויות.

האכלה מבקבוק

כל ההורים בודקים כמה התינוק אכל, וזה טבעי - הנטייה היא לבדוק כמה נשאר בבקבוק, או אם התינוק מוציא מהפה.

הורים, אני מזמינה אתכם להתמקד בתינוק: 

  • האם הוא מעוניין לקבל את הבקבוק בחזרה?

  • אולי הוא עצר לנשום?

סימני השובע בולטים כשהתינוק מאבד קשר עין. בכזה מצב, הוא מאבד סבלנות, בעצם. נוכל לראות שהוא מקשית את הגוף בעדינות, לא כמו בריפלוקס. לעיתים הוא יזיז את הראש - כי כשתינוק רעב, הוא מחפש את הפיטמה. 
ברגע שרואים את הסימן הזה, של חוסר הסבלנות או הקשתה של הגוף - מפסיקים להאכיל את התינוק, לא משנה כמה מ"ל נשארו בבקבוק.  
כשאתם מארחים אנשים, איך אפשר לדעת שהיה מספיק אוכל? אם נשאר אוכל - זה אומר שהם אכלו כמה שהיו צריכים. נכון? אותו הדבר קורה עם תינוק. אם נשאר תמ"ל בבקבוק – זה אומר שהוא אכל לשובע. 

למה צריך לשים לב בהאכלה מבקבוק? 

  • פוקוס על התינוק: לא להתמקד במספרים שעל הבקבוק, אלא להיות ממוקדים בתגובות התינוק. 

  • האכלה בישיבה: צריך לשים לב שבניגוד לתנוחה של היונקים, בהאכלה מבקבוק התנוחה היא ישיבה, כך שלתינוק תהיה שליטה בבקבוק, והוא יוכל להוציא אותו מהפה, כשהוא שבע. זה מסייע למנוע גם חנק ודלקות באוזניים, מעודד את התינוק להיות אקטיבי, וכן מונע גזים. 

  • להוציא את הבקבוק מדי פעם, ולתת לתינוק הזדמנות לנשום, לאחר מכן לבדוק בעדינות אם הוא עדיין רעב עדיין.

  • התינוק דוחה את הבקבוק? יש לכבד את הבקשה שלו

סימני השובע בולטים כשהתינוק מאבד קשר עין. בכזה מצב, הוא מאבד סבלנות, בעצם. נוכל לראות שהוא מקשית את הגוף בעדינות, לא כמו בריפלוקס. לעיתים הוא יזיז את הראש - כי כשתינוק רעב, הוא מחפש את הפיטמה. 
ברגע שרואים את הסימן הזה, של חוסר הסבלנות או הקשתה של הגוף - מפסיקים להאכיל את התינוק, לא משנה כמה מ"ל נשארו בבקבוק.  
כשאתם מארחים אנשים, איך אפשר לדעת שהיה מספיק אוכל? אם נשאר אוכל - זה אומר שהם אכלו כמה שהיו צריכים. נכון? אותו הדבר קורה עם תינוק. אם נשאר תמ"ל בבקבוק – זה אומר שהוא אכל לשובע. 

למה צריך לשים לב בהנקה?

להנקה יש רכיבים רגשיים, וזה טבעי. אבל צריך להבין מה סיבת הבכי של התינוק, ולא להאכיל אותו אם הוא לא רעב. 
החיבור שיוצרת הנקה חשוב וטוב, וחשוב להיענות לדרישות התינוק. כשנענים אליהן צריך להבין הם הן לחום, אהבה, חיבוק, או לאוכל. לתפיסתי, לא צריך להניק את התינוק בכל פעם שהוא בוכה, ואת זה אני טוענת בתור אימא שהניקה את שלושת ילדיה עד גיל שנה וחצי. 

סימני רעב

  • ליקוק השפה העליונה

  • מצמוץ השפתיים

  • נשיכה של השפתיים

  • אי שקט

  • תנועות מהירות של הראש

  • תינוקות גדולים יכניסו ידיים לפה

 

ומה בנוגע לבכי? ובכן, הוא נחשב לסימן רעב מאוחר, אם התעלמנו מהסימנים המוקדמים, התינוק עלול לבכות.
התפקיד של ההורים שלך, בייבי, הוא לשים לב לסימני הרעב המוקדמים. 

מה השינויים הצפויים במשקל התינוק? 

 

להנקה יש רכיבים רגשיים, וזה טבעי. אבל צריך להבין מה סיבת הבכי של התינוק, ולא להאכיל אותו אם הוא לא רעב. 
החיבור שיוצרת הנקה חשוב וטוב, וחשוב להיענות לדרישות התינוק. כשנענים אליהן צריך להבין הם הן לחום, אהבה, חיבוק, או לאוכל. לתפיסתי, לא צריך להניק את התינוק בכל פעם שהוא בוכה, ואת זה אני טוענת בתור אימא שהניקה את שלושת ילדיה עד גיל שנה וחצי. 

איך המעבר לאוכל מוצק משפיע על המשקל של התינוק?

כשהתינוק גדל, ומתחילים להאכיל אותו במוצקים, המשקל אמור להמשיך לעלות. השינויים בתפריט לא צריכים להשפיע על קצב העלייה שלך במשקל, בייבי. 
העובדה שהמעבר לאוכל מוצק הוא הדרגתי מאפשרת להסתגל בהדרגה גם לשינויים במשקל הגוף. לכן, לא נצפה לראות עצירה בעלייה במשקל או בגובה בגלל המעבר, ואפשר לצפות להמשך הרצף. בתיאבון!

בייבי, הגיע הזמן לסכם את השיחה על העלייה של במשקל

חשוב לעקוב אחרי ההתפתחות שלך, בייבי. אנחנו, עושים את זה באמצעות עקומת הגדילה שהגדיר משרד הבריאות. בכל מקרה, לא נרצה להכריח אותך לאכול, ונרצה לשמר את מנגנוני הרעב והשובע שלך. נכבד את העובדה שכל תינוק אוכל אחרת וגדל בצורה שונה. התינוק "שובר אחוזונים"? אחות טיפת חלב תתריע על כך, ואם השינוי קיצוני, אפשר לפנות לעזרה מקצועית. ברוב המקרים, אפשר לצפות לשינויים בקצב הגדילה, וזה בסדר, בייבי. 

EmptyView

הצטרפו למועדון הדיוורים של האגיס

מלאו את הפרטים וקבלו קוד קופון ישירות לנייד שלכם
זה הבייבי הראשון שלי 
בשליחת טופס זה אני מסכים שמידע עליי יישמר במאגרי המידע של החברה והיא תשתמש בו בהתאם ל מדיניות הפרטיות
לקבלת הקופון אנא אשרו קבלת דיוורים ע"י סימון התיבה