המדריך הישראלי להנקה המדריך הישראלי להנקה

חום אצל תינוקות

היי בייבי, ההורים מדדו את החום שלך, והמדחום הראה 37.9°. חום גבוה, לא? הנה מה שצריך לדעת על טיפול בחום גבוה, מתי לפנות למיון ואילו תרופות לבחור

בייבי, לפני שנתחיל, הנה תקציר בשביל הגדולים שמטפלים בך:

לא כל עליית חום היא סיבה לדאגה. למעשה, אם המדחום מראה טמפרטורה נמוכה מ-38°, כדאי לדעת שזה לא מוגדר כחום גבוה. החום עלה? כדאי לעקוב אחרי המצב, ולהיעזר בתרופות, אם יש צורך. במקרים של ספק, כדאי לפנות לרופא זמין, או לחלופין - למוקד חירום או למיון.

בייבי, כנראה לא נעים לך עכשיו להיות חולה. אם החום עלה, זה עלול להיות מלווה בתחושה לא נעימה, אבל יש לנו גם חדשות טובות – זה אומר שהגוף שלך עושה את מה שהוא צריך לעשות.

כן, החום שעולה הוא רק תסמין שמראה שהגוף מתמודד. הגוף מפריש כימיקלים והמערכות מתמודדות עם מחלה. זה נפוץ ונורמלי. ההורים שלך אולי מודאגים, אבל חשוב שהם יזכרו שזה מצב שאיתו מיליוני תינוקות מתמודדים מדי יום.

מה נחשב לחום אצל תינוקות?

בייבי, לא בכל פעם שטמפרטורת הגוף שלך עולה זו סיבה לדאגה. למעשה, קיימת הנחיה קלינית של איגוד רופאי הילדים מההסתדרות הרפואית בארץ: ההנחיה מתייחסת לחום אצל תינוקות, ועליה אני מבסס את ההמלצה החשובה הבאה - חום גבוה אצל תינוקות וילדים מוגדר מ-38 מעלות ומעלה. אז כן, גם אם חברים סיפרו להורים שלך ש-36.5° ומעלה זה חום, מבחינתנו, רופאי הילדים, כשטמפרטורת הגוף של התינוק לא מטפסת ומגיעה ל-38°, זה לא מוגדר כחום גבוה. עם זאת, כדאי להורים לפעול לפי מיטב שיקול דעתם ולשים לב לתמונת המצב הכוללת ולהתנהגות של התינוק. 

"מה, ד"ר, אין מצבים גבוליים?"

יש מצבים גבוליים – אם מדדו אצלך טמפרטורה של 37.8° או 37.9° כדאי לעקוב, אך חשוב לזכור שזה עדיין לא נחשב לחום.

איך מטפלים בחום אצל תינוקות?

אם חום הגוף שלך הגיע ל-38 מעלות צלזיוס, נהוג להמליץ על טיפול להורדת החום. עם זאת, חשוב לזכור: אין הוכחה שהורדה של החום משפרת את המצב הרפואי מכיוון שהחום עצמו, כאמור – לא מסוכן.

"אבל אם לא ניתן לתינוק תרופה, הוא יפרכס"

הורים רבים חוששים מפרכוסי חום, אבל חשוב לי להזכיר שההורדה של החום לא תמיד מועילה כנגד פרכוסים. לעיתים הפרכוסים מתרחשים בזמן שהחום עולה, עוד לפני שההורים מודדים אותו. בכל מקרה, טיפול להורדת חום בהחלט יכול לסייע לשפר את המצב הכללי שלך.

חשוב לי לסייג ולהזכיר, שבמקרה שתינוק שאובחן עם אפילפסיה מפרכס – חשוב להגיע לטיפול רפואי, ואין להניח אוטומטית שמדובר בפרכוסי חום בלבד.
 

חום אצל תינוקות - מתי לפנות למיון?

קיימים שני מצבים שבהם חשוב שההורים שלך יפנו איתך למיון:

  • חום נמוך, פחות מ-35 מעלות – מצב כזה מוגדר כהיפותרמיה, ומעיד על בעיה

  • חום גבוה במיוחד, יותר מ-41 מעלות

 

חשוב לזכור שהערך המספרי של חום הגוף לבדו לא יכתיב את הצורך לפנות למיון (או לחלופין לייתר אותו). אם יש לך פרכוסים, או עליית החום מלווה בכאבים, צמרמורות ועוד בעיות – יתכן שיש צורך ללכת למיון.

יש תינוקות שנשארים עליזים ושמחים גם עם חום של 40°. לכן אני ממליץ להורים שלך, בייבי, להסתכל עליך. כל עוד אין לך בעיה לשתות או לאכול, רמת הערנות שלך טובה יחסית ולא נראה שיש לך קושי או סבל נוראיים - אפשר להיות רגועים. כמובן צריך לעקוב ולוודא שהמצב לא מחמיר.

מתי כדאי לפנות לעזרה?

בייבי, ההורים שלך צריכים לפנות איתך למיון או למוקד חירום במצבים הבאים:

  • שינוי במצב הכללי

  • שינוי במצב ההכרה

  • ישנוניות או חוסר תגובה

  • כשהתינוק ישן ואי אפשר להעיר אותו

  • מצוקה נשימתית או קשיי נשימה

  • הילד לא מצליח לאכול או לשתות או לחלופין - הקאות או שלשולים מרובים

אלו סממנים מדאיגים, מעבר לחום, וחשוב לפנות לעזרה רפואית בכאלו מצבים. רופאי ילדים ומוקדי החירום של קופת החולים יוכלו להפנות למיון במקרה הצורך, ושם יוכלו לבדוק אותך כדי להבין מה הגורם למחלה ולתסמינים האלה. גם אם רופא הילדים שלך והמוקד לא זמינים, ויש צורך – גשו למיון.

 

בייבי, הדעה של ההורים שלך חשובה בכל הנוגע לחום גבוה 

אני מעריך את הדעה של אימא ואבא. אם נראה להם שיש בעיה שחייבת בדיקה – אני חושב שאנחנו הרופאים צריכים לכבד את זה. כל עוד מדברים על תינוקות, אני בעד בדיקה כדי שההורים שלך יהיו רגועים – הם יקבלו הנחיות ומידע, יבינו מה שנחוץ להם וככה יוכלו להיות נינוחים בקשר למה שקורה לך מבחינה רפואית.

לדעתי, המקום לחינוך רפואי הוא במרפאה ולא במיון, ואם זה לא באמת נחוץ - איני ממליץ להורים לתינוקות להגיע למיון.

לתינוק יש חום והגעתם לרופא – מה הוא יעשה?

אם הגעת לרופא עם ההורים שלך, הוא יקשיב למה שהם מספרים עליך, ובשילוב עם הבדיקה הגופנית יבדוק אם צריך טיפול מיוחד או אם אפשר להשגיח עליך בבית. כל עוד המצב הכללי מחמיר או אפילו "רק" לא משתפר – אין ספק שצריך לפנות לרופא.

איך מודדים חום לתינוקות?

אם בעבר הורים היו צריכים להסתפק במדחום זכוכית עם כספית ובמדידה רקטלית או בבית השחי, כיום כולנו יודעים טוב יותר והטכנולוגיה התקדמה. אני ממליץ על מדחום דיגיטלי מהיר, שאפשר להשתמש בו רקטלית (בטוסיק), בבית השחי או בפה.

כדאי לדעת: אצל יילודים (בחודש הראשון לחיים) בבית השחי מדויקת כמו מדידה רקטלית ובחודש הראשון לחיים אפשר להסתפק בכזו מדידה.

כל הדרכים למדוד חום לתינוקות:

  • מדידה רקטלית: רופאי ילדים רבים ממליצים על מדידה רקטלית.

  • מדידה בבית השחי: אחרי החודשים הראשונים לחיי התינוק, היא כבר לא מדויקת; יש מי שטוענים שאפשר למדוד בבית השחי, ולהוסיף חצי מעלה לתוצאה.

  • מדידה בפה: ההנחיה הפורמלית אומרת לא למדוד חום בפה עד גיל חמש. צריך לזכור שבמדידה כזו נחוץ שיתוף הפעולה שלך, בייבי.

כל סוגי המדחומים ומדידות החום, עבור תינוקות

  • מדחומים עם כספית: בעבר נחשבו לבחירה לגיטימית, אבל כיום הם לא מומלצים בשום אופן ואין סיבה להיעזר בהם. בשנים האחרונות החליפו את הכספית במדחומי הזכוכית בחומר בשם גלינסטאן. השימוש במדחומים הללו כבר לא מקובל, בכל מקרה. 

  • מדחום מוצץ: לא מומלץ כי הוא לא מדויק, גם אם נוח וחמוד.

  • מדבקות מדחום: אינן מומלצות – הן לא מדייקות.

  • מדחום ללא מגע: מדחום המבוסס על טכנולוגיית אינפרא-אדום שבודק את פיזור כלי הדם במצח, זו יכולה להיות חלופה טובה למדידת חום בדרך לא פולשנית, אבל מומלץ לכוון לרקות, מפני שעוברים שם כלי דם קרובים לפני העור.

  • מדחום אוזן: הוא דורש ניסיון והחזקה טובה של המדחום באוזן, ולכן צריך לשים לב שמשתמשים בו לפי ההנחיות. אם משתמשים בו היטב, אפשר לסמוך עליו, אבל חשוב להקפיד על זה.

  • מדידת חום במגע: אני סומך על הורים. כשאימא אומרת לי "התינוק רותח", אני מאמין לה, אבל עדיין ממליץ למדוד חום ולעקוב אחריו. אל תסתפקו במדידה "לפי תחושה". נתונים אמיתיים יסייעו לרופא הילדים להעניק לבייבי החולה (וגם להורים) מענה רפואי אופטימלי.

למה חשוב למדוד חום לתינוקות, גם אם נראה שהמצב משתפר?

כדי לשוב למסגרות החינוך, מוסדות הלימוד ומשרד הבריאות דורשים שהתינוק יעבור  24 שעות ללא חום גבוה. אני, בתור רופא, מבין את זה. יממה ללא חום מאפשרת לומר שהמחלה חלפה. כדי להעניק להורים שלך אישור שיש לך אפשרות לחזור לגן, אני צריך לדעת שהם עקבו אחרי החום שלך, ובטוחים שלא היה גבוה ביממה האחרונה.

ההורים שלך לא בטוחים אם מרגישים חום או לא? זו רק סיבה נוספת למדוד.

תרופות להורדת חום אצל תינוקות

קיים מגוון של תרופות להורדת חום אצל תינוקות, והן מתחלקות ל-2 קבוצות תרופות מרכזיות:

  • תרופות מבוססות פראצטמול כמו אקמול

  • תרופות ממשפחת נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAID) כמו נורופן

כדאי לדעת - נורופן עובד מהר יותר, הפעולה שלו נמשכת זמן ארוך יותר והוא מסייע למלחמה בדלקות ולהפגה של כאבים.

חוץ מהתרופות הללו יש עוד 2 "משפחות" תרופות שכדאי להכיר:

  • אופטלגין ואספירין: אספירין לא מאושר מתחת לגיל 16, ואופטלגין לא מומלץ לפני גיל חצי שנה

  • תרופות סבתא: לא כל תרופות הסבתא הן תרופות, וצריך לזכור את זה. אמבטיות פושרות נחשבות לתרופת סבתא לא מזיקה, למשל, לתינוקות שמוכנים לשתף פעולה.

ממה להימנע כשרוצים להוריד לתינוק את החום?

  • קומפרסים של אלכוהול: האלכוהול מתאדה ויכול ליצור הפרשי חום שעלולים לגרום ליותר נזק מתועלת.

  • תרופות סבתא שמשלבות מאכלים שאינם בטוחים לתינוק

איך לדעת מה המינון הנכון של התרופות?

המינון הוא לפי משקל הגוף. אני שומע הורים שמספרים שהתרופה לא עזרה, ואז אני שולח אותם לבדוק מה משקל הגוף של התינוק שלהם, ולברר אם הם הקפידו על המינון הנכון.

איזו צורה של תרופה לתת?

נרות: לעיתים קשה לתת לתינוק תרופה דרך הפה, ואז הנר יכולה להיות בחירה נוחה. צריך לשים לב שהנר מגיע במינון קבוע, עם פיזור תרופה שאינו אחיד בנר, כך שאי אפשר לחצות אותו. לעיתים המינון לא מספיק לילד, והנר ברמה גבוהה יותר עלול לא להתאים לתינוק. במקרה כזה צריך להתייעץ עם רופא הילדים או עם רוקח – לפעמים, במשקלי ביניים, הם ימליצו לתת נר גדול ואחריו נר קטן, למשל.

איך נותנים לתינוק תרופה לבליעה?

מחזיקים את המזרק הייעודי בצד הפה, ומניחים לתינוק לבלוע את התרופה בקצב שלו. אם צריך, לוחצים מעט ולאט כדי לטפטף את התרופה לתוך הפה.

מינון תרופות להורדת חום – מיליגרם או CC?

חשוב לזכור שחלק מהמינונים על גבי התרופות במיליגרם וחלק מצוינים ב-CC.  חשוב לדעת שכשממירים את מינון התרופה מ-מ"ג ל-CC, הוא עלול להיות פחות מדויק.

בחברות שונות, ריכוז החומר הפעיל שונה - צריך לדעת מה התרופה שאנחנו מעניקים לתינוק ולהקפיד להמיר לפי ההנחיות. 

אז מה עושים? הנה כללי אצבע להענקת מינונים מדויקים

  • אקמול: 10–15 מ"ג לכל 1 קילוגרם משקל גוף, בכל מנה. עד 4 או 5 פעמים ביום. יש להקפיד על מרווח של 4–6 שעות בין המנות. כדאי לדעת, נהוג לחשב את את המינון לפי 15 מ"ג.

  • נורופן: 5–10 מ"ג לכל 1 קילוגרם משקל גוף, בכל מנה. כדאי לדעת - לרוב מחשבים לפי 10 מ"ג. עד 3–4 פעמים ביום. יש להקפיד על מרווח של 6–8 שעות בין המנות.

הענקת תרופות להורדת חום לסירוגין – שילוב אקמול ונורופן

בייבי, אם קיבלת נורופן לפני 3 שעות והחום אמנם ירד – אבל רק קצת, ויש לך עדיין תחושה חלשלושית וסמרטוטית קצת - ההורים שלך בוודאי ישאלו אם אפשר לתת לך תרופה מסוג אחר, והתשובה היא כן.

הניסיון הקליני מהשטח ומההורים מראה שמתן אקמול ונורופן לסירוגין מסייע, אבל בגלל חשש של בלבול בין התרופות – מטעמי בטיחות ההמלצה של האיגוד בישראל ובעולם היא לא לשלב.

ההורים שלך רוצים לשלב בכל מקרה? חשוב שיהיו זהירים. הורים - רשמו איזו תרופה נתתם לתינוק, מתי נתתם ואיך – ואל תתחילו מהשילוב מיד.

כשנותנים תרופה דרך הפה צריך לתת לתרופה הזדמנות להיספג, ולחכות לפחות שעה, אם לא יותר. אם החום לא ירד אפשר להיעזר בעוד תרופה, אבל כדאי להקפיד על מרווח של שעתיים או שלוש שעות לפחות בין תרופה לתרופה.

הורים, התינוק סובל? החום גבוה? שלבו את התרופה השנייה, ובפעם הבאה, כשחלף מספיק זמן מהנטילה האחרונה של אותה התרופה (אקמול – 4-6 שעות ממנה למנה, נורופן – 6-8 שעות ממנה למנה), אפשר לתת אותה שוב. 

תופעות לוואי של תרופות להורדת חום

תופעות הלוואי נדירות, סביר שיופיעו אצל תינוק מיובש או כשנותנים את התרופה שלא לפי ההנחיות. בדרך כלל תרופות שמיועדות להורדת חום, ובעיקר אצל תינוקות וילדים, הן תרופות בטוחות מאוד. למרות זאת – אם צצו אצלך תופעות לוואי שמחייבות התייחסות מיוחדת (הן מפורטות בעלון השימוש) או אם נראה להורים שלך שמשהו לא בסדר אצלך אחרי שקיבלת תרופה – אין סיבה להתלבט או לחכות, וצריך לפנות לייעוץ רפואי.

אז מה עושים? הנה כללי אצבע להענקת מינונים מדויקים

בייבי, מגוון גדול של מחלות עלול לגרום לך לפריחה. אם ההורים שלך מבחינים בפריחה אחרי מחלה עם חום, יכול להיות שזה נורמלי. בספרות מתועדים מקרים של מחלות חום ופריחה אחרי 1–3 ימים. אבל חשוב לזכור שחלק מהמחלות שגורמות לפריחה הן מחלות קשות, שאנחנו מחסנים מפניהן, ויש כמה מחלות שכיחות שכדאי להכיר.

  • אדמדמת: האדמדמת היא מחלת חום, לעיתים עם תסמינים נשימתיים. מתחילת המחלה, כעבור יומיים שלושה החום יורד לחלוטין, ומייד אחרי ירידת החום מופיעה הפריחה. 

  • דלקת גרון: אחרי סטרפטוקוקוס עלולה להופיע מחלה סיסטמית שמגיעה עם פריחה ותסמינים נוספים, מה שאנחנו מגדירים כשנית – סקרלטינה. חשוב לקחת משטח גרון כדי לטפל עם אנטיביוטיקה, כשבדרך כלל מטפלים עם רפאפן או מוקסיפן.

  • מחלת הפה והגפיים: פריחה מפושטת שמופיעה על הגוף, כולל כפות הידיים והרגליים, שמופיעות עליהן נקודות.

  • פארוו: עלולה להופיע כמחלה ויראלית שמתבטאת בעיקר באודם בולט בלחיים, לעיתים במעורבות גפיים. 

  • אורטיקריה: עיגולים ורבדים של פריחה שמשנים מיקום, לעיתים זו פריחה שרואים בתגובות אלרגיות, והיא מפחידה את ההורים. צריך לזכור שהמראה של האורטיקריה יכול להופיע במחלות ויראליות.

אם אתם מעבירים את היד והפריחה נעלמת בלחיצה – המקור של האדמומיות הוא בעור, ולא בכלי הדם, ואז אין כנראה סיבה לדאגה. אחרת – כדאי לפנות לייעוץ רפואי.

צריך לזכור שלעיתים פריחה מצביעה על דלקת קרום המוח. אם יש ספק, אין ספק – אם אתם רואים משהו שאתם לא מכירים, חשוב לפנות לרופא. היום, בעידן הדיגיטלי, אפשר לשלוח תמונה לרופא או להתקשר לאחד המוקדים ולקבוע תור טלפוני. המוקדים פועלים עד 22:30 בדרך כלל. התייעצו עם קופת החולים שלכם.

בייבי, הגיע הזמן לסכם את השיחה על חום גבוה

 

ההורים שלך כנראה מודאגים, אבל בדרך כלל חום גבוה אינו סיבה לדאגה. אם החום שלך גבוה מ-38 מעלות או אם עולה בך מצוקה כלשהי, כדאי לפנות למוקד חירום להמשך טיפול – עד שההרגשה שלך תשתפר. הורים - יש לכם ספק? מודאגים? החום "גבולי"? כדאי להתייעץ עם רופא ילדים. לבריאות. 

EmptyView

הצטרפו למועדון הדיוורים של האגיס

מלאו את הפרטים וקבלו קוד קופון ישירות לנייד שלכם
זה הבייבי הראשון שלי 
בשליחת טופס זה אני מסכים שמידע עליי יישמר במאגרי המידע של החברה והיא תשתמש בו בהתאם ל מדיניות הפרטיות
לקבלת הקופון אנא אשרו קבלת דיוורים ע"י סימון התיבה