פשוט מדהים אך כמו שהתחיל להיות טיפה יותר קריר בחוץ, יחד עם החלפת השעון לשעון חורף הילדים שלי התמלאו בנזלת. שיעול מרגיז ו"אפצ'י" פה ושם. אומנם זה עדיין לא התפתח לכלום, רק הצטננות קלה של חילופי עונות אבל בכדי להקדים תרופה למכה יצאתי לשוטט ברחבי האינטרנט על מנת להבין קצת מזה הצטננות ומהי שפעת ואך אפשר לנסות ולמנוע אותם.
שפעת נגרמת על-ידי נגיף הנקרא אינפלואנזה (Influenza Virus) התופעות שלה הם חום גבוה, כאבי שרירים, כאבי ראש, נזלת, שיעול וכאבי גרון. לעומת זאת הצטננות היא מחלה הנגרמת על ידי וירוסים הקרויים רינו-וירוס. התופעות שלה הם בעיקר בנזלת, גודש באף ולעיתים גם בשיעול. ההצטננות יכולה להיות אחד מהתסמינים המופיעים בשפעת. אך בהצטננות בלבד בדרך כלל החום לא גבוה וההרגשה הכללית יותר נוחה משפעת.
מחלת השפעת מידבקת מאוד. כל אדם שחלה בשפעת הוא מקור להידבקות עוד לפני שמופיעים הסימנים או החום. הווירוסים הם בעלי פוטנציאל הדבקה כמובן גם כאשר האדם או הפעוט חולים.
איך נדבקים?
כאשר ילד הנדבק בשפעת מתעטש או משתעל, הוא מפיץ רסיסים של טיפות רוק זעירות המכילות כמות גדולה של נגיפים. כאשר אדם אחר נושם את זה, הוא עלול להידבק. ילדים קטנים ההולכים לגם ומכניסים דברים לפה מעבירים דרך הרוק את הווירוסים אחד לשני וכמובן למטפלים בהם. ככל שהמקום סגור יותר ולא מאוורר וכך גם הילדים בו נוגעים בידיהם במשחקים ובפה יש סיכוי גדול יותר להדבקות.
מה עושים?
ישנה המלצה של משרד הבריאות להתחסן לקראת החורף. אבל את ההחלטה האם לחסן את ילדכם נגד מחלת השפעת, אנחנו משאירים לכל אחד ואחד מכם.
חשב לדאוג למקומות מאווררים וכמובן לשטוף ידיים בכל הזדמנות ולחטא משטחי משחק.
מה טיפים להגנה ביתית, בסיסית עם כל האמצעים הפשוטים העומדים לרשותם בכל יום:
תזונה נכונה יש השפעה על עמידות הגוף כנגד שפעת ומחלות החורף. חשוב לשמור על אורח חיים בריא. אכילה בריאה מלאה בירקות ופירות.
פעילות גופנית לכם ולילדכם.
שעות שינה מסודרות ורבות. בעיקר בזמן מחלה ככל שישנו יותר הגוף יתחזק ויבריא מהר יותר.
הימנעו ממזון מהיר ולא מזין, מתוספות כימיקלים במזון, מחומרים מזהמים ומחומרים נוספים הידועים כמדכאים את מערכת החיסון.
הפחיתו משמעותית את הצריכה במאכלים עם סוכרים פשוטים בקרב ילדים ככלל.
מה מומלץ להכין לקטנטנים על מנת לשמור להם על אורח חיים בריא ומזין:
ירקות – ירקות מוקפצים או מבושלים
דגנים מלאים – תבשילי דגנים מלאים כגון, שיבולת שועל, קינואה, גריסים, כוסמת, אורז מלא וקטניות עדשים, שעועית ואפונה.
מרקים – תרופת הפלא וזה לא סתם סיפורי סבתא היא " מרק העוף" אבל גם חשוב ונהדר להכין להם מרק מירקות כתומים העשירים בנוגדי חמצון ומרקי שורשים אלו מחזקים מערכת החיסון.
מאכלים חמים (בניהם כמובן המרק) הם מעלים את הטמפרטורה של הגוף ושומרים עליה. ממריצים את זרימת הדם. אגב גם מאכלים חריפים מעט…
שתייה מרובה. הרבה מים בעיקר מים. כמה שפחות חלב או תחליפי חלב. תה חם ובריא, מצמחים, קמומיל וכו'.
תה עם לימון דבש וג'ינג'ר
רק שיהיה לכולנו חורף בריא ומזין ולילות שקטים נעימים וארוכים.