טרימסטר ראשון

הכל על בדיקה ביתית להיריון

רגע לפני האיחור בווסת או הבחילות אפשר בבדיקת הריון ביתית לבדוק האם את בהריון. לא תמיד הבדיקה מהימנה אם היא נעשית מוקדם, אבל ברוב המקרים תוכלי לדעת אם ההיריון נקלט

רגע לפני שהמחזור החודשי מאחר את בטח כבר ממש במתח ורוצה לדעת אם התשובה חיובית או שלילית. נכון, בדיקת הריון ביתית שהיא למעשה בדיקת שתן, לפעמים לא מדויקת אבל היא הדבר הכי קרוב כרגע לבדיקה שיש לך. אם תנסי לפעול לפי ההוראות יש סיכוי שהתוצאה תהיה אמינה. בדיקת הריון ביתית שכאמור נקראת גם בדיקת שתן או בדיקת בטא, היא אולי הבדיקה הראשונה שכל אישה בתחילת הריון שומעת את שמה ומכירה. למעשה מדובר בבדיקה הכי נגישה שיש וניתן לרכוש אותה בכל חנות פארם או בית מרקחת. רגע לפני שרוכשים בדיקת הריון ביתית או מבקשים מהרופא בדיקת דם להריון, כדאי להבין על מה מדובר, מה הבדיקה בודקת ולמה לפעמים כדאי להתאפק כמה ימים - כדי שהבדיקה תהא מהימנה יותר.
 

בדיקת בטא

בדיקת בטא הינה בדיקה המאתרת את ההורמון HCG - Human Chorionic Gonadotropin . הורמון HCG  מורכב משתי יחידות – אלפא ובטא, אבל הבדיקה עצמה יודעת לאתר את החלק של הבטא ומכאן שמה הנפוץ. זהו הורמון הנוצר על ידי השליה במהלך ההריון כבר בשלבים מוקדמים והוא לא נמצא כמעט בדמם של נשים שאינן בהריון או גברים, אלא רק בשבועות הריון. כיוון שהשליה מייצרת את ההורמון, תשובה חיובית של מציאת הורמון זה בשתן, מעידה כמעט תמיד על הריון, לפעמים כבר בשלבים מאד ראשוניים.

 

מתי לעשות בדיקת הריון

השאלה מתי לעשות בדיקת הריון היא מורכבת, משום שאת ההורמון ניתן לאתר בדם, וגם בשתן, כשבוע עד 10 ימים מההפריה - כלומר עוד לפני האיחור בווסת. ועדיין ההמלצה הינה לחכות מספר ימים לאחר האיחור בווסת -  בעיקר אם אתם עושים בדיקת שתן. בדיקה מוקדמת מדי יכולה לא לאתר את ההריון (מעט מדי הורמון בשתן או בדם) או לאתר הריון כימי שלא ממשיך להתקיים

מתי אפשר לגלות הריון הכי מוקדם?

ההורמון אותו מחפשים בבדיקה מופיע כשבוע לאחר ההפריה. לכן, כמספר ימים לאחר שמבחינים כי המחזור החודשי לא מופיע - אפשר לבצע בדיקת הריון ביתית כדי לבדוק את הימצאותו של ההורמון בשתן

כמה זמן איחור במחזור מעיד על הריון?

איחור במחזור לא תמיד מעיד על הריון והוא יכול לנבוע מסיבות שונות. לכן לא כדאי להסתמך על איחור כסימן אלא לעשות בדיקה ביתית או בדיקה בקופת חולים

תחושה של מחזור בתחילת הריון

נשים רבות מרגישות תחושות דומות לקבלת וסת, בתחילת ההריון ולפעמים עוד לפני הבדיקה. התחושות הן רגישות בחזה, דימום, שינויים במצב רוח, עייפות, בחילה, כאבי בטן ועוד. לעיתים תחושה של מחזור דומה לימים הראשונים של הריון. אם המחזור מאחר- כדאי לבדוק אם לא מדובר בהריון.

דימום השתרשות או מחזור? 

דימום השתרשות בהריון מופיע כאשר הביצית המופרית נודדת אל הרחם. בחלק מההריונות בזמן ההשתרשות תופיע הפרשה בצבע חום. הפרשה זו נמשכת מספר ימים. דימום השתרשות אופייני לשבועות הריון מוקדמים החל משבוע 4 להריון ועד שבוע 6. הוא כאמור חלש יחסית ומלווה לפעמים בתחושת של כאבי בטן חלשים, כמו כאבי מחזור. 

בדיקת הריון ביתית או בדיקת דם לגילוי הריון?

הרופאים יטענו שבדיקת דם עדיפה תמיד שכן היא מהימנה יותר. ובכל זאת, כיום נמצאות בדיקות שתן רבות מדויקות גם הן הזמינות בקנייה בכל בית מרקחת. רוב הנשים לא יחכו עד לבדיקת הדם וייבדקו לבד בבית כי הסקרנות בדרך כלל כל כך גדולה. ההבדל הוא שבבדיקת שתן התשובה היא כן או לא ואילו בדיקת דם מאפשרת לראות את רמות ההורמון.

איך בדיקת הריון ביתית עובדת?

הערכה מורכבת משני פסי צבע, האחד ביקורת והשני לבדיקה עצמה. פס הביקורת צריך לשנות את צבעו בכל מקרה כלומר תמיד תראי פס אחד בבדיקה. אם נמצא הורמון ההריון קיימת תגובת גם בפס השני. במילים אחרות – 2 פסי צבע בבדיקה - תשובה חיובית – את בהריון. כאשר רק הפס ביקורת משנה את צבעו – פס אחד - את לא בהריון או שעשית בדיקה מוקדם מדי ואין מספיק הורמונים בשתן. 

איך עושים בדיקת הריון ביתית?

בבכל בדיקה יש הוראות קצת שונות לביצוע הבדיקה אז לפני שאת מתכננת לעשות, כדאי לקרוא את ההוראות של הערכה שרכשת ולהיצמד אליהם. עוד מומלץ לזכור שהשתן הראשון של הבוקר הוא בעל ריכוז הורמון ה-HCG  הגבוה ביותר. כלומר עדיף לבצע את הבדיקה בבוקר ואז היא תהיה האמינה ביותר. 

תשובה חיובית או שלילית בבדיקת הריון ביתית – שני פסים או פס אחד?

מסתבר שמלבד כן הריון או לא יש לפעמים תשובות לא ודאיות. אם את לא בטוחה בוודאות בתוצאה חיובית של הבדיקה, כלומר יש קו חלש מדי או לא ברור יתכן שלא ביצעתם טוב את הבדיקה או שמדובר בשלב מאד מאד מוקדם ולכן כדאי לחזור על הבדיקה שוב, או לבקש בדיקת דם להריון. כדאי לשמור את תאריך הבדיקה הוא יעזור לכם אחר כך בשימוש במחשבון הריון, לזיהוי גיל ההריון ותאריך לידה משוער.

* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי ואינו מחליף בשום אופן יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד.