שבוע 20 להריון
שבוע 20
חצי מההריון עבר, למעשה חלק מהלידות מסתיימות בשבועות מוקדמים יותר אז יתכן שעברת יותר ממחצית ההריון. העובר גדל ואיתו גם את. מעכשיו הצפי הוא לעלייה במשקל של כחצי קילו בשבוע!
מזל טוב, את חוגגת חצי הריון, נכון אין כזה דבר רק חצי הריון אבל מחצית מהזמן כבר מאחוריך ועכשיו החלק בו העובר גדל יותר ואיתו הבטן. שבוע 20 הוא תחילתו של חודש חמישי. בסוף החודש תוכי לעשות סקירת מערכות מאוחרת ולראות כמה העובר כבר דומה לתינוק בתווי הפנים והפרופורציות בגוף.
התפתחות העובר בשבוע 20
העובר נראה כבר כתינוק לכל דבר. אורכו 24-20 סנטימטרים, משקלו כ-330 גרם בממוצע. קוטר הראש 48 מ"מ, כמות מי השפיר 350 מ"ל.
העובר ממשיך לגדול ולהתפתח. כל מערכות גופו ממשיכות להתפתח ולהתכונן ליציאה מהרחם. אמנם הוא הראות עדיין לא הבשילו וגם האיברים הנימיים צריכים עוד זמן, אבל הם כבר מתאמנים על פעילות לקראת היציאה לאוויר.
הראש של התינוק ממשיך להיות גדול אבל הידיים והרגלים נראים מושלמים וארוכים מספיק.
מה קורה לאישה בשבוע 20
בשבוע 20 להריון, אחרי שמחצית הריון כבר מאחוריך, הרחם ממשיך לגדול ומגיע עד לגובה הטבור. הרחם דוחק את המעיים והקיבה כלפי מעלה. לעיתים כל השינויים האלה יוצרים קושי בנשימה.
הרחם עצמו וגם העובר לעיתים לוחצים על שלפוחית השתן וגורמים לך לרוץ לשירותים הרבה יותר פעמים מבדרך כלל. כל זה יגבר בהמשך.
בשלב זה רובן של הנשים חשות בתנועות העובר ויכולות אפילו לראות שעות בהן הוא זז יותר.
מה עוד כדאי לדעת על שבוע 20
טחורים – העיכול איטי יותר בשלב זה של ההריון והוא לעיתים יוצר תופעה של עצירות. גם עלייה בנפח הדם, עלייה ברמות הפרוגסטרון, הגורם להחלשת שרירי הגוף (כן וגם שרירי פי הטבעת) והלחץ של הרחם הגדל והעובר ,יכולים ליצור טחורים. מה שנשאר זה לשתות הרבה, לדאוג לעשות פעילות גופנית מתונה ובעיקר לדאוג לתזונה עשירה בסיבים.
שיעור יתר – כמו בכל תופעה אחרת גם כאן ההורמונים אשמים והם פועלים יותר על מי שגם כה סובלת משיעור. השינויים ההורמונליים בהריון גורמים לזקיקי שיער שלא היו פעילים להתחיל לפעול, והתוצאה היא שיעור יתר, שיעבור לאחר הלידה.
צרבת- ההורמונים המשתנים בהריון יוצרים רפיון קל בשרירים ולכן השוער, החוסם את מעבר מיצי העיכול לוושט רפוי קצת יותר. במקביל בסיום ההריון הלחץ של התינוק על הבטן לקראת סוף ההריון לא תמיד נעים, ויכול ליצור צרבת.
פיגמנטציה - פעילות הורמונלית וריבוי תאי מלנין יוצרים שינוי בצבע העור בעיקר על הפנים או פס בבטן אבל גם בפטמות. הכתמים ידהו לאחר הלידה אבל חשוב להימנע משמש חזקה כדי למנוע פיגמנטציה באזור הפנים.
בדיקות בטרימסטר השני
מה מחכה בטרימסטר השני מבחינת בדיקות קיימות או מומלצות
דיקור מי שפיר
עדיין ניתן לעשות בדיקת מי שפיר, אז אם החלטתם שאתם רוצים לעשות מומלץ להזדרז ולא לדחות את המועד שלה. נכון שבמקרים מסוימים עורכים את הבדיקה גם בשבועת מאוחרים יותר, אבל ההמלצה של רוב הרופאים לנסות לעשות בתקופה זו. מדובר בבדיקה גנטית של מערך הכרומוזומים בעובר. מערך זה משקף את המטען הגנטי בעובר ומאפשר לאתר מומים מולדים, מחלות והפרעות שונות. הבדיקה מתבצעת בשבועות 18-20 באמצעות החדרת מחט דרך הבטן למי השפיר ושאיבה שלהם על מנת לקבוע אם העובר סובל מתסמונת דאון או מליקויים אחרים בחומר הגנטי.
סקירת מערכות מאוחרת
בשבועות 22-24 ניתן לבצע סקירת מערכות מאוחרת, הנמצאת בסל הבריאות ולה זכאית כל אישה בהריון. מדובר בבדיקת סקירת מערכות הדומה לבדיקה שניתן לבצע בשבוע 14-16. ההבדל הוא בתמונת העובר, הנראית ברורה יותר בשל גודלו.
העמסת סוכר – 50 גרם
הבדיקה נערכת החל משבוע 24 ועד 28 והיא בדיקה המבוצעת לכל הנשים ההרות. הבדיקה מאפשרת לאתר סיכון לסוכרת הריונית.
* המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית או המלצה לנקיטת הליך רפואי ואינו מחליף בשום אופן יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש. כל המסתמך על המידע המוצג עושה זאת על אחריותו בלבד.