צרבת בהריון צרבת בהריון

צרבות בהריון – ככה תקלי את התופעה ותחזרי ליהנות מהאכילה

בייבי, מה אמא לא תעשה עבורך? הכל, כולל הכל, כולל לחוות תחושת צריבה אחרי כל ארוחה. אימא – אם את סובלת מצרבות, בואי נדבר על מה שאפשר לעשות

לפני הכל, חשוב לי שתדעי שצרבת היא תופעה שכיחה בהריון, שלא מסכנת אותך או את התינוק שלך. עכשיו, כשאמרנו את זה, בואי נפרט - מה זו צרבת? אנחנו מדברות על תחושת ה"שריפה" בבית החזה, שמופיעה בדרך כלל אחרי הארוחות. הסיבה: מיצי הקיבה – החומצות שנועדו לעכל את המזון, לא פוגעות בקיבה עצמה, הודות לרירית מיוחדת שהיא בנויה ממנה. אבל כשהחומצות האלה מגיעות לוושט, שבנוי מרקמה עדינה ורגישה, הן מגרות אותה, וזוהי תופעת הצרבת.


צרבת: זה קורה דווקא בהריון, מכמה סיבות

מה הגורמים לצרבת בהריון? שאלה מעולה – ויש לה 2 תשובות:

  1. ההשפעה ההורמונלית של הפרוגסטרון מאיטה את מעבר המזון – כך האוכל מצטבר זמן ממושך יותר בקיבה, ונפח הקיבה גדל. המסתם הוושטי התחתון, שנמצא בין הוושט לקיבה ואמור למנוע את מעבר מיצי הקיבה לוושט – לא עומד בלחץ, ומיצים מהקיבה עוברים לוושט.
  2. לחץ של הרחם על הבטן והקיבה נדחקת – כשהרחם לוחץ מלמטה, מופעל לחץ חיצוני על הקיבה, וכך גורם למעבר של מזון ומיצי קיבה לוושט.
באיזה שלב של ההריון זה קורה? זה משתנה מאישה לאישה. יש כאלו שמתחילות לסבול כבר בשלבים מוקדמים, בתחילת ההריון, בעוד שאחרות סובלות רק בטרימסטר השלישי, כשגובר הלחץ מכיוון הרחם הגדל.

 

איזו תחושה יש בצרבת?

  1. צריבה
  2. טעם חמוץ בפה
  3. שיעול וצרידות (בגלל עליית תוכן הקיבה לוושט)
  4. הקאות ובחילות (בגלל היחלשות המסתם הוושטי התחתון)
  5. כאבים באזור בית החזה ובבטן עליונה

 

מתי לפנות לייעוץ?

צרבת היא תופעה נפוצה, ובדרך כלל לא צריך לעשות שום דבר מיוחד, אך אם את סובלת מאחת מהתופעות הבאות, כדאי לפנות לרופא המשפחה שלך:

  1. הקאות מרובות.
  2. אם מופיע דם – אם יש דם בעת ההקאה או שאת רואה הקאות בצבע אבקת קפה, זה עשוי להיות ביטוי לדימום בקיבה – מה שעלול להעיד על כיב קיבה או דלקת בקיבה.
  3. אם את מאבדת משקל גוף או לא מוסיפה מספיק משקל במהלך ההריון.
  4. אם קיים קושי בבליעה, בגלל שריטות שיכולות להיות בוושט.
  5. אם הבחנת בדם בצואה או הצואה שלך שחורה, כהה ומבריקה (כמו זפת). חשוב שתדעי – הברזל שאת לוקחת במהלך ההריון יכול לגרום לצואה שחורה, וזה נורמלי לחלוטין. אך אם לצואה יש צבע שחור מבריק – כדאי לגשת לבדיקת רופא כדי לשלול דימום שמקורו בקיבה, כתוצאה מכיב כיבה או גורמים אחרים.
  6. אם נעזרת בסותרי חומצה והם לא סייעו לך.

 

הקלה על צרבות בהריון

הנה כמה דברים שאפשר לעשות כדי להקל על תופעת הצרבות?

  1. אכלי במנות קטנות: הקאה נגרמת כשנפח הקיבה עולה. אם תאכלי יותר ארוחות ביום, אבל במנות קטנות, זה עשוי לעזור לך.
  2. הימנעי מאוכל מטוגן ושומני, הם גורמים יותר לצרבות.
  3. תאכלי לכל אורך היום – כן, אל תימנעי מאכילה. אם את בצום או לא אוכלת במשך שעות, מיצי הקיבה החומציים מצטברים, וזה גם עלול לגרום לצרבת.
  4. עקבי אחרי התזונה שלך – מלבד מאכלים מטוגנים, שקיים קונצנזוס שהם גורמים לצרבת, המאכלים שגורמים לצרבת משתנים מאישה אחת לאחרת; יש נשים שאוכל מתובל עושה להן צרבת, אחרות סובלות בגלל שוקולד ויש מי שקפה גורם לה לצרבת.
  5. הימנעי מעישון – הוא עלול לגרום להפרשה מוגברת של מיצי קיבה.
  6. שבי למשך כמה דקות אחרי הארוחה – אם את שוכבת לנוח, זה מעולה, אך לא מיד לאחר הארוחה. אם את אוכלת ומקפידה לשבת במשך חצי שעה או שעה, זה מקטין את הסיכוי שהאוכל יעלה לכיוון הגרון.

 

מה לאכול כשיש צרבת בהריון?

דיאטניות רבות ממליצות על מאכלים שמסייעים להילחם בצרבת:

  • שקדים
  • מלפפון
  • חלב - הוא בסיס וסותר חומצה ויכול לסייע

 

טיפול בצרבות בהריון


תרופות לצרבת ללא מרשם רופא

קיימות תרופות רבות ללא מרשם רופא, ואחרות שדורשות מרשם. כדאי שתתחילי עם סותרי חומצה ללא מרשם רופא כמו טאמס, רני ומאלוקס – הם מספקים הקלה מיידית. בחרי בתרופה שמתאימה לך: חלקן מיועדות ללעיסה, אחרות למציצה או לבליעה. חשוב לציין שאם יש לך מחלות רקע, לא כל תרופה ללא מרשם תתאים לך, ובמקרה כזה יש להתייעץ עם רופא או רוקח לגבי הטיפול המתאים


תרופות במרשם רופא

כדאי שתדעי – החומצה נוצרת בקיבה באמצעות משאבת פרוטונים, המפרישה יוני מימן למיצי הקיבה, ובכך גורמת להם להיות חומציים.
קיימות תרופות שמנטרלות את פעילות המשאבה, וכך מעכבות את ייצור החומצה בקיבה. אם אין חומצה –הצרבת נמנעת. למעשה, כשמעכבים את ייצור החומצה, ולא רק סותרים אותה, זה הופך את הטיפול ליעיל מאוד, כי גם אם האוכל עולה – הוא לא צורב.
במקרה כזה – את צריכה לקחת את התרופה באופן קבוע. היא לא תסייע לך מיידית ברגע שאת סובלת מצרבת, אלא רק בשימוש קבוע. תרופות אלו ניטלות חצי שעה לפני ארוחת הבוקר באופן קבוע, וצריך להמתין מספר ימים עד שהפרשת החומצה נפסקת כליל. דוגמאות לתרופות שזה מנגנון הפעולה שלהן הן: אומפרזול, אומפרקדס, לוסק ולנזופרזול.


תשובות לשאלות נפוצות על צרבות


האם צרבת יכולה לפגוע בהריון?

לא. הצרבת כשלעצמה לא מסוכנת בכלל, אלא רק מציקה. היא לא מפריעה לעובר. אם את מפחיתה משמעותית במשקל כתוצאה מהצרבות – זה עלול להפריע, אך זו בעיה במקרים קיצוניים בלבד.


האם התרופה יכולה לפגוע בתינוק?

לא. התרופות בטוחות לשימוש בהריון. אם את סובלת מסוכרת הריון, כדאי שתדעי שקיימות תרופות המכילות סוכר שלא מתאימות לשימוש עבורך, אך קיימות תרופות אחרות שמתאימות.

לסיכום: כנראה לא קיימת סיבה לדאגה. כל עוד המשקל שלך תקין ולא פוחת, וכל זמן שאת לא מבחינה בדם בהקאות או בצואה, את יכולה להמשיך בשלך ולנסות תרופות שיקלו עלייך. התופעה כנראה תחלוף לאחר הלידה, כך שיש דבר נוסף לצפות אליו.


הגיע הזמן לסכם את מה שצריך לדעת על צרבת, בייבי

כן, אמא תעשה הכל בשבילך, בייבי, צרבת? בקטנה, אבל האמת היא שזו יכולה להיות תופעה מאוד לא נעימה. יש תרופות ללא מרשם שיכולות להקל, וגם המלצות תזונתיות שיכולות להיות מעולות. המשקל של אמא יורד או לא עולה כמצופה? יש להתייעץ עם רופא.

EmptyView

הצטרפו למועדון הדיוורים של האגיס

מלאו את הפרטים וקבלו קוד קופון ישירות לנייד שלכם
זה הבייבי הראשון שלי 
בשליחת טופס זה אני מסכים שמידע עליי יישמר במאגרי המידע של החברה והיא תשתמש בו בהתאם ל מדיניות הפרטיות
לקבלת הקופון אנא אשרו קבלת דיוורים ע"י סימון התיבה

 

 

 

 

השאירו מייל ותקבלו מהאגיס

שלל הפתעות, הטבות, קופונים ותכנים שווים במיוחד!

בשליחת טופס זה אני מסכימ/ה שמידע עליי יישמר במאגרי המידע של החברה והיא תשתמש בו בהתאם ל מדיניות הפרטיות

אני מאשר/ת קבלת עדכונים, פרסומים והטבות ממגוון מותגי חברת קימברלי-קלארק ישראל בע"מ באמצעות מיילים ו/או הודעות טקסט. ניתן להסיר את פרטיך מרשימת התפוצה בכל עת